Logga in

Tools

4 tips för bättre feedback och coaching inom sälj och marknad

Alva-Appelgren-föreläsare

Den 20 april gästas ProSales Network av Dr. Alva Appelgren, författare till den nyligen publicerade boken ”Motiverad – Feedback, mindset och viljan att utvecklas”. ProSales Institutes VD Markus Ejenäs fick en chans till en kort intervju med Alva inför träffen.

Vem är Alva Appelgren?

Jag är från början utbildad i biomedicin, men mitt intresse för människors beteende gjorde att jag bytte bana och började forska inom kognitiv neurovetenskap på Karolinska Institutet. Jag var intresserad av vad som är de bästa förutsättningarna för att människor ska kunna prestera. Det resulterade i en avhandling om hur feedback och ett dynamiskt mindset påverkar motivation och prestation. Idag jobbar jag som forskare, konsult och föreläsare.

Varför har du skrivit den här boken?

Jag upptäckte redan som forskare att det var stor efterfrågan på mer kunskap om de här frågorna, och jag fick många förfrågningar om att föreläsa – “du måste komma och prata hos oss!”. Jag kände att jag ville få ut kunskapen i ett mer populärvetenskapligt format så då beslutade jag mig för att skriva boken.

Alva-Appelgrens-bok-Motiverad-Feedback-mindset-och-viljan-att-utvecklas

Det har ju skrivits massor om hur man motiverar medarbetare, vad är nytt i den här boken?

Den ger en mer nyanserad bild av motivation. Till exempel ser man ofta på motivation som något enbart positivt. Men i boken visar jag att för mycket grit, för mycket ansträngning kan också vara något negativt. Det finns även en vanlig missuppfattning om att man ska strunta i yttre belöningar, att inre motivation är viktigare. Det stämmer inte helt, utan är beroende av situation, vilket jag visar i boken. Man får en fördjupad kunskap och boken blandar forskning som gjorts på området med praktiska tips.

Vad är det vanligaste misstaget chefer gör när det gäller att motivera sina medarbetare?

Jag tror att det är att man tänker endast utifrån sitt eget perspektiv. De behöver ofta lyssna mer på omgivningen, på medarbetaren, och inte tro att man med sin egen erfarenhet vet svaren.

Har du några konkreta tips när det gäller att motivera personal inom marknad och försäljning?

  1. Visa att du har förväntningar på din omgivning – att du tror på dem. Då ökar chansen att de börjar tro på sig själva, att de lägger manken till för att klara av att nå målet. 
  2. Det är lätt att som chef tro att man ska motivera någon annan med att piska på och säga vad som ”måste” göras. Ofta ger detta motsatt effekt att personen känner sig stressad och hämmad. 
  3. Det bästa är om alla får vara med när målen sätts så att alla har samma bild av vart man ska och att sedan som chef lyssna och ta reda på vad som personen har svårt med så att man kan vara ett bra stöd. Istället för att pressa på kan du som chef visa att du som chef bryr dig. Du litar ju på att din omgivning vill kämpa för att nå målen ni tillsammans satt upp och därför behöver du inte stressa på någon som kämpar i uppförsbacke.
  4. Ge gärna uppmuntran. När det är som allra kämpigast kan det kännas bra att veta om att ens ansträngningar uppskattas.  

VILL DU VETA MER OM HUR DU ökar motivationen i ditt team med feedback och coaching?

Blir du nyfiken på hur du kan utveckla ditt sälj- och marknadsteam mot ökade prestationer genom feedback och coaching? Fredagen den 20 april 2018 äger nätverksträffen ”Feedback och coaching: Hur du leder ditt team mot ökade prestationer” rum, där forskaren och författaren Alva Appelgren föreläser, och du får diskutera dina utmaningar och möta andra chefer i rundabordssamtal. Så om du är en marknads- eller försäljningschef och vill lyssna på Alva s föreläsning, kom och testa på ProSales Network – Sveriges vassaste kunskapsnätverk B2B marknads- och försäljningschefer. Fyll i och skicka in formuläret nedan!

TESTA NETWORK – HÄR ANMÄLER DU DITT INTRESSE!

PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheWVyLnZpbWVvLmNvbS92aWRlby8xNjU4Njg5Mjk/dGl0bGU9MCZieWxpbmU9MCZwb3J0cmFpdD0wJmF1dG9wbGF5PTEiIHdpZHRoPSI2MDAiIGhlaWdodD0iMzM4IiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgd2Via2l0YWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIG1vemFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+